VDOR VLAGEVzrok v zidovih

Glavni krivec je dež. Prodira skozi porozne zunanje stene.

Simptomi

Vdor vlage se pojavlja predvsem pri stenah zgrajenih z eno opeko na strani, ki je izpostavljena dežju, običajno se pojavi po obilnem deževju. Madeži se lahko pojavijo kjerkoli na steni. Tapete se odlepijo, barva se lušči, na steni se pojavijo rumene ali rjave lise. Samo z vrtalnim testom lahko določimo ali je vlaga prisotna zaradi vdora ali kondenzacije.

Kontrola problema

Najprej opravite vrtalni test, da izključite težave s kondenzacijo. Za trajno rešitev lahko impregnirate celotno zunanjo steno. Če so madeži omejeni lahko v notranjosti omilite učinke tudi z tesnilnim premazom. 

Vzroki v kleteh

Podtalnica prodre skozi zid.

Simptomi

Vlažni madeži in luščenje barve posebej na spodnjem delu sten, pod nivojem podtalnice.

Kontrola problema

Najprej opravite vrtalni test, da izključite težave s kondenzacijo, saj je to pogosta težava v kleteh. Če je vrtalni prah moker ste lahko skoraj prepričani, da gre za vdor vlage. Vdor vlage lahko v kleteh rešimo na različne načine. Na primer z drenažo, s katero spustimo gladino podtalnice kar zmanjša pritisk vode na stene kleti.  Poleg tega lahko z zunanje strani zaščitimo zid tako, da premažemo zid pod zemljo z bitumenskim premazom. Večinoma je najbolj enostavno notranje stene kleti premazati s tesnilnim premazom. 

 

Vlaga je povsod
Tehnologija "Piškotkov" (Cookie) nam pomaga, da vam lahko omogočamo kar najboljše doživetje naše spletne strani. Prosimo, označite ali dovoljujete uporabo te tehnologije ali pa si oglejte več informacij o piškotkih. Da, strinjam se